Από τα μεσάνυχτα η Microsoft έπαψε να παρέχει τεχνική υποστήριξη στα Windows XP, το οποίο σημαίνει πως “ήγγικεν η ώρα” των μεγάλων αποφάσεων.

Μπορεί να ακουστεί τραγικό αλλά η σημερινή ημέρα είναι ορόσημο. Σήμερα τελειώνει και επίσημα το πιο αγαπημένο λειτουργικό όλων τον εποχών.  Έχοντας φτάσει ήδη στην ανανεωμένη έκδοση των Windows 8, τα XP συνεχίζουν να είναι εγκατεστημένα στο 1/3  των υπολογιστών παγκοσμίως.

Αυτό όμως είναι ένα πρόβλημα. Όταν η Microsoft σταματά να παρέχει τεχνική υποστήριξη για το εν λόγω λειτουργικό, αυτόματα σημαίνει πως σταματά και τις ενημερώσεις του. Επίσης σταματά και τις προγραμματισμένες επιδιορθώσεις για την προστασία απέναντι σε ιούς και malware. Κατ’ουσίαν σημαίνει πως μπορείται ακόμα να χρησιμοποιείται τα XP με καμμία προστασία έναντι σε οποιαδήποτε απειλή.

Το να συνεχίσετε χωρίς υποστήριξη και τα υψηλά ρίσκα στο τομέα της ασφάλειας αποτελούν μια όχι και τόσο ελκυστική προοπτική. Σε αρκετές περιπτώσεις η καλύτερη λύση είναι η αγορά ενός καινούριου pc με προεγκατεστημένη την πιο σύγχρονη έκδοση των Windows (ειδικά αν σκεφτείτε πως οι περισσότεροι χρήστες XP τα χρησιμοποιούν σε PC της περασμένης δεκαετίας), παρόλαυτα υπάρχουν αρκετές επιλογές για ενα σσύστημα βασισμένο στα XP, που φτάνει στο τέλος των ημερών του.

Αναβάθμιση σε μια νεότερη έκδοση Windows

Εάν το σύστημά σας δεν είναι τόσο παλιό, μπορείτε να το αναβαθμίσετε σε μια νεότερη έκδοση και να συνεχίσετε με ελάχιστες αλλαγές. Για παράδειγμα , οι ελάχιστες απαιτήσεις για τα Windows 8, σύμφωνα με την Microsoft, είναι 1GHz επεξεργαστική ισχύος, 1 GB RAM και αποθηκευτική ικανότητα 20 GB. Με κάποιες μικρές παρεμβάσεις έτσι ώστε να ενισχυθεί η RAM και η χωρητικότητα (προσοχή στη συμβατότητα με την Motherboard) το σύστημα σας θα συνεργαστεί άψογα με το καινούριο λογισμικό.

Μπορείτε να “τσεκάρετε” εάν το PC σας μπορεί να δεχτεί τα Windows 8 κατεβάζοντας μέσα απότ ην Microsoft το Upgrade Assistant. Αυτό το δωρεάν εργαλείο θα σκανάρει το σύστημά σας και θα τσεκάρει τις απαιτήσεις του hardware  αλλά και την συμβατότητα των περιφερειακών σας. Εάν αυτό σας δώσει το ok, τότε μπορείτε να προχωρήσετε στηναγορά και εγκατάσταση των Windows 8.

Συμβατότητα Software

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι τα περισσότερα προγράμματα που τρέχουν σε Windows XP, λειτουργούν απροβλημάτιστα και σε Windows 8. Στην περίπτωση που αντιμετωπίσετε πρόβλημα με κάποια εφαρμογή, τότε θα πρέπει να την τρέξετε σε Compatibility Mode. Πως θα το κάνετε; Δεξί κλικ στο εικονίδιο της εφαρμογής και επιλέξτε Troubleshoot Compatibility. Εναλλακτικά μπορείτε να ψάξετε στον υπολογιστή  “Run programs made for previous versions of Windows”, ακολουθήστε τις οδηγίες και διαπιστώστε εαάν η εφαρμογή σας ανταποκρίνεται στις ρυθμίσεις της εξομοίωσης των Windows XP.

Τα Windows 8 δεν είναι μονόδρομος. Οι προσανατολισμένες στην touch φιλοσοφία δυνατότητες του λειτουργικού ίσως να μην ανταποκρίνονται στις δυνατότητες του συστήματός σας. Τα Windows 7 ίσως αποτελούν μια καλύτερη λύση. Πάλι η Microsoft και το Upgrade Advisor tool, θα σας βοηθήσουν να τσεκάρετε εάν το hardware και τα περιφερειακά θα ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των Windows 7. Επίσημα η Microsoft δεν πουλά άδειες χρήσης, αλλά εύκολα θα βρείτε κάποια σε retailers, είτε online αλλά και σε φυσικά καταστήματα με εγγύηση για ενημερώσεις ασφαλείας μέχρι το 2020.

Ορισμένες εκδόσεις των Windows 7 διαθέτουν XP Mode – ένα εικονικό περιβάλλον Windows XP στο οποίο μπορείτε να εγκαταστήσετε και να τρέξετε παλιές εφαρμογές οι οποίες δεν συμβαδίζουν με τις πρόσφατες εκδόσεις. Αυτο feature δεν υπάρχει σαν επιλογή στα Windows 8 αλλά μπορείτε να στήσετε σχετικά εύκολα κάτι παρόμοιο.

Στο πέρασμα απο τα XP σε κάποια νεότερη έκδοση, είναι αυτονόητο πως θα πρέπει να εγκαταστήσετε εξ’αρχής τις εφαρμογές αλλά και τα αρχεία που είχατε αποθηκευμένα. Δοκιμάστε το Windows Easy Transfer ώστε να συγκεντρώσετε όλους τους φακέλους σας σε ένα εξωτερικό μέσο αποθήκευσης.Κατά την διάρκεια της εγκατάστασης των Windows 7, τοποθετείστε την εξωτερική συσκευή αποθήκευσης και με διπλό κλικ στην επιλογή Windows Easy Transfer,  έτσι ώστε να μετακινήσετε αυτόματα τα δεδομένα σας στο νέο σας λειτουργικό σύστημα.

Δοκιμάστε τα Linux

Εαν το PC σας είναι αυτό που λέμε “αρχαιολογία”, τότε η ιδέα της νεότερης έκδοσης να μην έχει την αναμενόμενη επιτυχία. Στα Linux  οι απαιτήσεις είναι ακόμα χαμηλές. Η τελευταία έκδοση του Ubuntu (13.10) στέκεται επάξια με έναν  Celeron στα 700MHz, 512MB RAM και 5 GB χωρητικότητα και με μια ανάλυση βίντεο 1,024 x 768 ενώ το Linux Mint 15 μπορεί νασταθεί και σε ανάλυση 800×600

Οποιοδήποτε PC είχε προεγκατεστημένα XP δεν θα έχει πρόβλημα με τα Linux. Για παλαιότερα μηχανήματα υπάρχουν και εκδόσεις όπως η LUbuntu με ακόμα χαμηλότερες απαιτήσεις.

Υπάρχουν όμως επιφυλάξεις. Μπορεί αν δυσκολευτείτε να βρείτε drivers  και είναι καθαρά θέμα κατασκευαστή στο αν διαθέτουν Linux Compatible Drivers για παλαιότερα προϊόντα τους.

Μπορείτε να δοκιμάσετε τα Linux πριν κάνετε το μεγάλο βήμα, δοκιμάζοντας μια live εγκατάσταση από USB Flash ή CD.

Όσο για τις εφαρμογές είναι σίγουρο πως οι XP εφαρμογές σας δεν πρόκειτια να παίξουν στα Linux, όχι τουλάχιστον με τον απλό τρόπο. Μια λύση είναι το VirtualBox, το οποίο εξομοιώνει τα XP. Επίσης για πολλές Winows εφαρογές υπάρχουν εναλλακτικές για Linux όπως πχ τα LibreOffice που αντικαθιστούν τα παραδοσιακά Office.

beast2Το “Τέρας” δίπλα σας, με έναν κλίκ!!!

Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς Windows XP;
Tagged on: