Οι θύρες και τα βύσματα USB εδώ και αρκετά χρόνια αποτελούν τον πιο διαδεδομένο τρόπο σύνδεσεις των H/Y με τα περιφερειακά του αλλά και διάφορων άλλων συσκευών. Ξεκίνησε με το USB 1.0 τον Νεόμβριο του 1996, τον Απρίλιο του 2000 περάσαμε στο USB 2.0 με εξωφρενικές για την εποχή ταχύτητες (35 MB/s) και πλέον το USB 3.0 είναι πραγματικότητα, με ταχύτητες ποπυ φτάνουν και ξεπερνούν τα 400 MB/s. Πριν προλάβει όμως να κυριαρχήσει στην αγορά ήδη στα εργαστήρια δοκιμάζεται ο διάδοχος και δεν θα αργήσει να διεκδικήσει τον “θρόνο”.

Την περασμένη λοιπόν εβδομάδα, το USB 3.0 Promoter Group, ανακοίνωσε το νέο πρότυπο με bandwidth στα 10 Gbps και ταχύτητα που θα φλερτάρει με τα 1,3 GB/s και θα φέρει νέο τύπο βύσματος, ο οποίος θα προϋποθέτει και τις αντίστοιχες θύρες. Υπόσχεται να αντικαταστήσει όλες τις παραλλαγές του USB (MicroUSB, MiniUSB, Type A USB, Type B USB) και το μειωμένο του μέγεθος θα είναι κατάλληλο για smartphone & Tablets.

USB 2.0 & παραλλαγές
USB 2.0 & παραλλαγές

Το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα είναι το ότι δεν έχει “σωστή και λάθος πλευρά” βγάζοντας μας από τον κόπο και την επέκταση του Νόμου του Μέρφι που θέλει πάντα ένα USB, στην πρώτη απόπειρα προσμαρμογής να το βάζουμε από την λάθος πλευρά. Επίσης το επαναδιαμορφωμένο του κύκλωμα και τα νέα καλώδια θα επιτρέπουν μεγαλύτερης έντασης ρεύματα, άρα επιτυγχάνεται ταχύτερη φόρτιση μέσω του USB.

Οι εργαστηριακές δοκιμές έχουν ήδη ξεκινήσει και την άνοιξη αναμένονται τα πρώτα επίσημα specs. Έτσι δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε στην αγορά και τα πρώτα συστήματα που θα τα περιλαμβάνουν, αν όχι το τελευταίο τρίμηνο του 2014 σίγουρα μέσα στο πρώτο του 2015.

Εδώ η επίσημη ανακοίνωση του USB-IF

Εν αναμονή του USB 3.1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *