Η βιομηχανία των PC παρατηρεί ίσως την πιο σημαντική αλλαγή που βίωσε ποτέ και προσωπική άποψη είναι ότι δεν θα τα καταφέρουν όλοι ή έστω όσοι συνεχίσουν με την έως τώρα φιλοσοφία – στρατηγική.

Tablets Vs PC

Άποψη του ComputerBeast.gr είναι πως η αλλαγή είναι καλό να συμβαίνει. Ξεφυλλίζοντας την ιστορία των υπολογιστών, θα δούμε αναρίθμητες αλλαγές οι οποίες συνέβαλλαν στο να φτάσουμε στο σημερινό επίπεδο. Παρόλαυτα οι περισσότερες από αυτές τις αλλαγές έως τώρα ήταν “εξελικτικές” και όχι επαναστατικές.

Η βιομηχανία των PC παρατηρεί ίσως την πιο σημαντική αλλαγή που βίωσε ποτέ και για να είμαστε ειλικρινείς δεν προκειται να επιβιώσει καμμία εταιιρεία που δεν θα συμμορφωθεί με αυτήν την αλλαγή.

Το καθεστώς της βιομηχανίας ηλεκτρονικών υπολογιστών

Για χρόνια η βιομηχανία των ηλεκτρονικών υπολογιστών, στην οποία θα μπορούσαμε να κατατάξουμε την πώληση desktop και laptop σε παγκόσμιο επίπεδο, ήταν σε άνοδο. Την τελευταία 5ετία αναπτυσσόταν με ρυθμούς 5-12% ετησίως ενώ στις απαρχές της ο ρυθμός ανάπτυξης είχε φτάσει το 30% ανά έτος. Πολλοί πίστεψαν ότι κάποια στιγμή κάθε άνθρωπος στον πλανήτη θα είναι κάτοχος είτε desktop pc Σαν σημείο αναφοράς, ο εν λόγω τομέας βιομηχανίας διατηρούσε την ανάπτυξη με πωλήσεις που έφταναν έως και τα 400 εκατομμύρια μονάδες σε όλο τον πλανήτη. Ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της πίτας ανήκε στα netbooks (χαμηλή τιμή και “πραγματικά” φορητά λόγω μεγέθους) με πωλήσεις που άγγιζαν τα 30 εκατομμύρια τεμάχια.

Μετά εμφανίστηκε το iPAD

Η εμφάνιση του iPAD οδήγησε σε φρενάρισμα του ρυθμού ανάπτυξης, ακόμα και στην πτώση του. Για το 2012 οι πωλήσεις Η/Υ και λάπτοπ κυμαίνονταν από 5-7% με την περίοδο των Χριστουγέννων του 2012 να αγγίζουν οριακά το 10%. Και το 2013 όμως δεν ήταν καλύτερη χρονιά περιμένοντας  να κλείσει και το 4ο τρίμηνο. Συμπέρασμα: Οι εποχή των παχιών αγελάδων στον χώρο των PC ανήκει στο παρελθόν.

 

Πορεία Πωλήσεων Tablet - PC
Πορεία Πωλήσεων Tablet – PC


Γιατί τα tablets “εξοστράκισαν” τα PC

Οι τεμπλέτες πέτυχαν αυτό που κανείες από τον κόσμο των PC δεν είδε στον ορίζοντα. Η σχεδίαση, λειτουργία και ο touch  χειρισμός του κάλυψαν επαρκώς και με μοναδικό τρόπο τις ανάγκες του αγοραστικού κοινού επιβεβαιωνοντας το ρηθέν του Steve Jobs στην παρουσίαση του iPAD: Πιο οικείο από ένα notebook, πιο ικανό από ένα smartphone

Είτε το πιστεύετε, είτε όχι αυτό ακριβώς χρειαζόταν το καταναλωτικό κοινό. Το πρόβλημα είναι ότι τα PC έτσι όπως τα γνωρίζουμε (είτε είναι desktop, είτε είναι laptop) εξυπηρετούσαν περισσότερες ανάγκες από αυτές που μπορούσε να αντιληφθεί το αγοραστικό κοινό. Οι δυνατότητές τους ξεπερνούσαν τις βασικές χρήσεις που απαιτούσε η αγορά. Όπως δείχνουν λοιπόν τα πράγματα τα tablets καλύπτουν επαρκώς τις πιο συνηθισμένες απαιτήσεις της αγοράς.

Οι καταναλωτές λοιπόν οδήγησαν σε αυτήν την παρατήρηση. Πολλοί καταναλωτές παραδέχτηκαν πως η ταμπλέτα τους έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας τους και την χρησιμοποιούν για τις καθημερινές τους ενέργειες αντί του H/Y. Ενέργειες όπως το σερφάρισμα στο Internet, ο έλεγχος των email πλέον γίνονται σχεδόν αποκλειστικά από τις ταμπλέτες ενώ οι “παραδοσιακοί” υπολογιστές χρησιμοποιούνται όλο και λιγότερο και για συγκεκριμένα πράγματα.

Αυτό τονίζει την άποψη ότι οι Η/Υ δεν “εκθρονίστηκαν” αλλά ότι απέκτησαν έναν καινούριο ρόλο. Μπορεί να μην απαιτείται η καθημερινή χρήση τους αλλά πάντα θα έχουμε την ανάγκη τους. Συγκρατήστε όμως ότι μιλάμε για την μέση αγορά. Υπάρχουν συγκεκριμένα κομμάτια της αγοράς τα οποία απαιτούν την χρήση παραδοσιακών υπολογιστών για την εργασία ή για “βαριές εφαρμογές” σε καθημερινή βάση. Εκπροσωπούν όμως ένα μικρό κομμάτι της “αγοραστικής πίτας” σε σχέση με τον μέσο καταναλωτή ο οποίος θέλει να κάνει πολύ απλά πράγματα. Οι Η/Υ με τον τρόπο που τους γνωρίσαμε, με την εξέλιξη τους κάθε χρόνο, απαιτούσε την στήριξη του αγοραστικού κοινού για να εξελιχθεί. Ξεχάστε τους. Οι ταμπλέτες ήρθαν να καλύψουν αυτό το χώρο και θα πάρει καιρό να χάσουν την κυριαρχία τους.

Ποιά είναι η κατεύθυνση;

Αυτό δεν σημαίνει πως χάθηκε κάθε ελπίδα για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Κάθε άλλο. Ήδη παρατηρούμε στην βιομηχανία καινοτομίες και στην εμφάνιση αλλά και στην λειτουργία. Αρκετοί κατασκευαστές προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή του αγοραστικού κοινού κάνοντας τα PC τους να μοιάζουν με ταμπλέτες. Αυτό δημιουργεί όχι μόνο προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες και αν μη τί άλλο βάζει τους κατασκευαστές να σκεφτούν διαφορετικά για τα προϊόντα τους εισάγωντας κατηγορίες όπως τα hybrid PC, συνδυασμός notebook και tablet. Παρόλαυτα δεν είναι αρκετό για να δώσει ώθηση στην αγορά των PC.

Ποιά είναι λοιπον η κατεύθυνση; Θα πρέπει να περάσουμε στην πολυ-οθονική εποχή. Κάποτε στος αρχές της Πληροφορικής υπήρχε μια οθόνη. Πλέον θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερες. Οι καταναλωτές θα έχουν περισσότερες από μια οθόνες και θα θέλουν να τις χρησιμοποιούν όλες στις υπολογιστικές τους εφαρμογές. Πολλές οθόνες λοιπόν αντί για μια. Όσο το συντομότερο το αντιληφθούν οι κατασκευάστριες εταιρείες τόσο το συντομότερο θα πάψουν να ανησυχούν για την συρρίκνωση μιας αγοράς και θα αρχίσουν να σκέφτονται την ανάπτυξη μιας άλλης.

 

Πως τα tablet διαταράσσουν την βιομηχανία των PC
Tagged on:                             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *