Τις τελευταίες ημέρες (από τις 25-09 για να ακριβολογούμε), κυκλοφορεί η είδηση για ένα bug το οποίο χτυπάει όσους υπολογιστές τρέχουν UNIX-based OS, όπως το Mac OS, Linux και BSD. Οι πρώτες ειδήσεις ήταν τόσο καταστροφολογικές ώστε δίκαια αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό (ορισμένες προέβλεπαν ακόμα και την κατάρρευση όλου του Internet). Αρχική αντίδραση αρκετών, ήταν μήπως πρόκειται για κάποιο τρικ του ανταγωνισμού (συκοφαντία ή/και σαμποτάζ) μιας και δεν θα ήταν πρώτη φορά που θα αντικρύζαμε κάτι τέτοιο.  Με μια δεύτερη σκέψη όμως, είναι ακόμα πολύ πρόσφατο γεγονός το HeartBleed για να μπορέσουμε να αφήσουμε το ShellShock να περάσει στο “ντούκου”.
Ας ξετυλίξουμε όμως το κουβάρι από την αρχή.

ShellShoc ονομάστηκε το bug που μπορεί να επιτρέψει σε κάποιον που το γνωρίζει να αποκτήσει τον απομακρυσμένο έλεγχο κάποιου συστήματος που διαθέτει  bash και θεωρητικά εφόσον έχουν καταλάβει τον υπολογιστή, μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες αλλά και να πραγματοποιήσουν αλλαγές στο σύστημά σας.
Οι αρχικές πληροφορίες σχετικά με την προέλευση του bug ήταν συγκεχυμένες, το τελικό πόρισμα όμως, αποφάνθηκε ότι το συγκεκριμένο bug έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο το bash επεξεργάζεται ορισμένες μεταβλητές που περνούν είτε από το OS είτε από ένα πρόγραμμα.
Εν ολίγοις λοιπόν ξεκαθαρίστηκε ότι πρόκειται για υπαρκτό bug
Δεν είναι επικίνδυνο το να εκτελέσουμε μια απλή εντολή στο bash αλλά αν εστιάσουμε σε κάποιες δικτυακές παραμέτρους και σε ιδιαίτερες μεταβλητές τότε το σύστημά μας γίνεται ευάλωτο.
Αυτό δεν είναι απαράιτητα επικίνδυνο, μιας και ορισμένες εφαρμογές ή εντολές είναι εξ’ορισμού άτρωτες (βλ. PHP), κάποιες άλλες όμως ίσως και να είναι (ping? Traceroute?)
To bug φαίνεται να επηρεάζει της εκδόσεις 1.14 με 4.3 GNU Bash και σίγουρα δεν είναι τόσo καταστροφικό όπως επίσης σίγουρα ούτε καν πλησιάζει στον βαθμό επικινδυνότηtας του HeartBleed

Η αντίδραση και η επιδιόρθωση

Μείναμε έκπληκτοι με το πόσο γρήγορα αντέδρασε η Open Source κοινότητα. Το fix patch κυκλοφόρησε λίγες ώρες αφού ανακοινώθηκε η ευπάθεια και ήταν άμεσα διαθέσιμο από τις ενημερώσεις του συστήματος μέσω ενός απλού update. Πλέον η συγκεκριμένη επιδιόρθωση κυκλοφορεί για όλες τις διανομές πλην της Apple αν και σε αρκετα reports αναφέρονται και ευάλωτα OSX συστήματα.
Συγκέκριμένα για τους χρήστες OSX ακολουθούν οδηγίες ώστε να ελέγξουν κατά πόσο είναι ευάλωτο σύστημά τους

1. Ανοίξτε το τερματικό/κονσόλα σας και δώστε την ακόλουθη εντολή, πατώντας μετά Enter:

env x='() { :;}; echo vulnerable’ bash -c “echo only a test”

Αν το σύστημά σας, έχει ευπάθεια θα σας επιστρέψει αυτό που βλέπετε και στην πιο πάνω εικόνα. Δηλαδή:

vulnerable
only a test

Αν είναι εντάξει, θα δείτε κάτι τέτοιο:

bash: warning: x: ignoring function definition attempt
 bash: error importing function definition for `x’
 only a test

Συνοψίζοντας δεν θα πρέπει να ζούμε στην αυταπάτη του απόλυτα άτρωτου συστήματος, από την στιγμή που σε αυτά υπεισέρχεται ο αστάθμητος παράγοντας “άνθρωπος”. Το ζητούμενο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η διάθεση να βρεθεί λύση και ο χρόνος αντίδρασης που στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ελάχιστος, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά την γενική σκέψη περί άμεσης δράσης της Open Source κοινότητας σε αντίθεση με τις εταιρείες. Εαν τηρείτε τα ραντεβού σας με τα updates τότε δεν θα έχετε ποτέ κανένα πρόβλημα!

Shell Shock Bug: Να ανησυχήσουμε;