ΤΟ PC ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ “ΠΗΓΑΙΝΕΙ” ΑΡΓΑ,ΓΙΑΤΙ?..Είναι απο τις στιγμές εκείνες που θέλοντας να κάνεις μια δουλειά στον υπολογιστή σου ξαφνικά διαπιστώνεις οτι “σέρνεται”.αυτό οφείλεται απο το πιο απλό είτε σε μεγάλο όγκο δεδομένων,είτε γιατί ο δίσκος έχει “άχρηστα” αρχεία και καταλαμβάνουν χώρο μέχρι το πιο πολύπλοκο που είναι το “χτύπημα” του δίσκου.Επίσης αν πέσει το ρεύμα και ο υπολογιστής κλείσει απότομα υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα να εμφανιστούν σφάλματα στο σύστημα αρχείων και υπερφόρτωση δίσκου.Για να αυξήσετε την ταχύτητα εκκίνησης του υπολογιστή σας, θα πρέπει να τρέχουν στην εκκίνηση μόνο τα σημαντικά προγράμματα και να απενεργοποιήσετε όλα τα άλλα που δεν είναι απαραίτητο να ξεκινούν με την εκκίνηση του υπολογιστή.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ? Υπάρχουν κάποια απλά “βήματα” που μπορούμε ν ακολουθήσουμε και να ξαναδώσουμε “απόδοση”στον υπολογιστή.

SKYPE..Η γνωστή σε όλους μας εφαρμογή είναι πολύ συνηθισμένα να ξεκινάει όταν ανοίγουμε τον υπολογιστή.Παρόλα αυτά αυτό καταναλώνει μνήμη και επεξεργαστική ισχύη.Οπότε θα ήταν καλύτερο να απενεργοποιήσουμε την αυτόματη εκκίνηση της εφαρμογής.Για να το κάνετε αυτό απλά πατήστε τα πλήκτρα alt+ctrl+del ταυτόχρονα και μετά πατήστε έναρξη διαχείρισης εργασιών (start task manager).Στη συνέχεια πηγαίνετε στην ενότητα έναρξη και αφήνετε μη επιλεγμένες τις εφαρμογές που δεν θέλετε να ξεκινούν αυτόματα και πατάτε το κουμπί εντάξει (ΟΚ).
Να σημειώσουμε, ότι κάποιες εφαρμογές ΠΡΕΠΕΙ να ξεκινάνε αυτόματα, όπως για παράδειγμα το antivirus.

Σε περίπτωση που ο υπολογιστής σας έχει μικρή μνήμη μπορείτε να απενεργοποιήσετε την υπηρεσία”θέματα”

Το πιο αργό κομμάτι του συστήματος είναι ο σκληρός του δίσκος.. Καταρχάς πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο ελάχιστος χώρος που πρέπει να έχουμε στο δίσκο είναι 300 με 500 Mbyte… Αυτό λόγω του swap file το οποίο μπορεί να μεγαλώνει σε μέγεθος μέχρι και κάποια Mbytes και των temporary files. Ειδικά για κάποιους οι οποίοι μπορεί να αφήνουν τον υπολογιστή ανοιχτό για μέρες, πρέπει ανά διαστήματα να διαγραφούνε όλα τα temporary files. Βοηθάει και το reboot βέβαια το οποίο αυτόματα τα διαγράφει.Ένας τρόπος για να το κάνουμε είναι να πάμε στην αναζήτηση, να πούμε ότι ψάχνουμε όλα τα αρχεία και τους φακέλους, να γράψουμε εδώ temp, την κατάληξη, εδώ δεν χρειάζεται να ψάξουμε στο G θα ψάξουμε μόνο στο C, που είναι ο κύριος δίσκος και αναζητούμε τα προσωρινά (temporary) αρχεία.Αν δούμε ότι το πρόβλημα του αργού υπολογιστή δημιουργήθηκε μετά από εγκατάσταση κάποιου προγράμματος, ας πούμε κάποιου παιχνιδιού ή κάποιου άλλου προγράμματος που χρειαζόμαστε για τον υπολογιστή, δοκιμάζουμε να το κάνουμε απεγκατάσταση (unistall) και στη συνέχεια ξανά εγκατάσταση (install).Τέλος μια περίπτωση για να έχουμε ¨αργό”pc είναι να διενεργείται κάποιο scan από κάποιο antivirus. Οπότε πρέπει να το προσέξουμε αυτό και να τα απενεργοποιούμε ή αντίστοιχα να περιμένουμε να τελειώσει το scan για να κάνουμε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.Αξίζει να τονίσουμε εδώ  οτι ΔΕΝ χρειάζονται 2 antivirus και αν υπάρχει τέτοια περίπτωση κάνουμε απεγκατάσταση τον έναν.

Επίσης μπορεί να έχουμε πρόβλημα με τους drivers. Αν για παράδειγμα κατά την εγκατάσταση κάποιων drivers και μιλάμε κυρίως για video drivers παρατηρήσουμε ότι ο υπολογιστής “πάει αργά” διαγράφουμε τους drivers που κατεβάσαμε και ξανά προσπαθούμε να τους περάσουμε ή να περάσουμε κάποια προηγούμενη έκδοση μέχρι να δούμε ότι λειτουργούν σωστά. ΠΡΟΣΟΧΗ! Να μην έχουμε δύο εκδόσεις, δύο διαφορετικούς drivers εγκατεστημένους γιατί σε αυτή τη περίπτωση τα Windows θα ξεκινάνε και θα τρέχουνε πότε τον έναν πότε τον άλλο με αποτέλεσμα να έχουμε πρόβλημα.

Κλείνοντας,αν έχουμε σταθερό υπολογιστή σημαντικό ρόλο παίζει και το “περιβάλλον”.Πρέπει να τον έχουμε κάπου που ν “αερίζεται”σωστά και  να μην είναι “κλεισμένος” σε κάποιο έπιπλο γιατί υπάρχει ο κίνδυνος υπερθέρμανσης και “μάζεμα”σκόνης γρηγορότερα απο το αν είναι σ ανοιχτό μέρος.

 

SERVICE PC