Τι να προσέξω; Η εγκατάσταση ενός συστήματος ασφαλείας είναι μια υπόθεση ρουτίνας για τα εξειδικευμένα συνεργεία εγκατάστασης και ένας πραγματικός πονοκέφαλος για τους χρήστες τους. Τι θα πρέπει να προσέξετε κατα την επιλογή & εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος;

  • Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η πλειοψηφία των νεόδμητων κατοικίων διαθέτει προεγκατεστημένη καλωδίωση για συναγερμούς. Αυτό σημαίνει πως η τοποθέτηση ενός συστήματος ασφαλείας είναι άμεση και σχετικά φθηνότερη. Στην περίπτωση όμως που δεν υπάρχει καλωδίωση τα πράγματα γίνονται λίγο πιο πολύπλοκα. Σε αυτήν την περίπτωση οι λύσεις είναι δυο: Ενσύρματη εγκατάσταση με εμφανή καλωδίωση ή ασύρματη εγκατάσταση. Η λειτουργικότητα και των δυο επιλογών είναι ακριβώς η ίδια (βλ σχετικό άρθρο εδώ).

  • Αφού καταλήξουμε στο είδος της εγκατάστασης θα πρέπει να επιλέξουμε και το κατάλλληλο σύστημα που θα επαρκεί για τις απαιτήσεις του χώρου μας. Ζητήστε από τον εγκαταστάτη ή τον πωλητή να σας επιδείξει την πιστοποίηση ISO ή ΕΛΟΤ ή κάποιον άλλο διαπιστευμένο οργανισμό πιστοποίησης .

  • Ένα τυπικό σύστημα συναγερμού αποτελείται από το Κέντρο Συναγερμού, το πληκτρολόγιο, μετασχηματιστή τροφοδοσίας , την μπαταρία για την περίπτωση διακοπής ρεύματος, και τους αισθητήρες οι οποίοι μπορεί να είναι: μαγνητικές επαφές που προσαρμόζονται στα ανοίγματα (πόρτες, παράθυρα κλπ.), ανιχνευτές κίνησης, ανιχνεύτες θραύσης κρυστάλλων, ακτίνες laser κλπ. Δεν πρέπει να παραλέιψουμε και τις σειρήνες, τόσο εξωτερικές όσο και εσωτερικές. Αξίζει να σημειώσουμε πως για την σωστή λειτουργεία του συστήματος ασφαλείας παίζει σημαντικό ρόλο εκτός από την επιλογή ποιοτικών περιφερειακών και η σωστή τοποθέτηση. Σχετικά με τις σειρήνες και κυρίως την εξωτερική καλό θα ήταν να τοποθετηθεί σε εμφανές σημείο, ώστε να προειδοποιεί τους επίδοξους εισβολείς.
  • Η άνοδος της εγκληματικότητας κάνει σχεδόν επιτακτική την σύνδεση του συστήματος και με ένα Κέντρο Λήψης Σημάτων για ακόμη περισσότερη προστασία.
  • Ένα Σύστημα Ασφαλείας δεν λειτουργεί μόνο για την προστασία από επιδρομές. Σε ένα ήδη εγκατεστημένο Σύστημα μπορούν άνετα να τοποθετηθούν extra αισθητήρες που θα βοηθήσουν στον εντοπισμό πυρκαγιάς ή υγρασίας προειδοποιώντας και προστατεύοντας την ιδιοκτησία μας από διάφορους αστάθμητους παράγοντες.Ένας ακόμη παράγοντας στην επιλογή συστήματος ασφαλείας είναι το κόστος το οποίο δεν είναι παραίτητα απαγορευτικό αλλά μπορεί να εκτιναχθεί σε μια εξεζητημένη εγκατάσταση που θα περιλαμβάνει κάμερες, laser κλπ. Θα πρέπει όμως να διευκρινήσουμε ότι μια οικονομική εγκατάσταση δεν υστερεί από μια ακριβότερη και θα πρέπει να είμαστε πάντα ενήμεροι για το minimum των απαιτήσεων του χώρου μας.

 

Το Τέρας των Συστημάτων Ασφαλείας

SecurityBeast

“Το Τέρας των Συστημάτων Ασφαλείας, κοντά σας!”

Επιλογή Συστήματος Ασφαλείας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *