Έδώ και 3-4 χρόνια, ακούγεται στην αγορά πως με την έλευση των πρώτων καμερών που θα έκαναν χρήση της τεχνολογίας Megapixel θα ερχόταν και το τέλος εποχής των PTZ (Panel Tilt Zoom) καμερών. Όταν μιλάμε για PTZ κάμερες εννοούμε τις κάμερες που μπορούν εκτός από Zoom και Focus, να κινηθούν πάνω – κάτω αλλά και αριστερά – δεξιά ώστε να μπορούν να ακολουθούν το προς καταγραφή αντικείμενο. Οι υπέρμαχοι της θεωρίας περί εξαφάνισης των PTZ στήριζαν την άποψή τους στην καλύτερη ποιότητα εικόνας και καταγραφής των Megapixel έναντι των τυπικών καμερών εκτιμώντας πως το ψηφιακό zoom θα αντικαταστήσει την μηχανική τεχνολογία των PTZ. Εκτός αυτού βασίζονταν και στην κατα πολύ χαμηλότερη τιμή μιας Megapixel έναντι μιας αντίστοιχης PTZ. Επίσης ένα άλλο σημείο είναι οι νεκρές γωνίες που έχει μια PTZ camera. παράδειγμα, όταν η PTZ θα στραφεί προς μια κατεύθυνση, η θα κάνει zoom-in ώστε να καταγράψει ένα συμβάν, οτιδήποτε είναι εκτός οπτικού πεδίου θα είναι και εκτός καταγραφής. Με το ψηφιακό zoom, μπορούμε να καταγράφουμε σε όλο το επιθυμητό πεδίο και σε επόμενη φάση να επικεντρώσουμε σε όποιον τομέα επιθυμούμε.

Με την τεχνολογία στην ουσία να καλπάζει ήδη έχουμε φτάσει σε επίπεδα ευρυγώνιων καμερών (fisheye) με ανάλυση 5MP. Αυτό μεταφράζεται σε PTZ υψηλής ανάλυσης με ακόμα μεγαλύτερο zoom και επίσης μεγαλύτερες ταχύτητες περιστροφής.

Η απάντηση στο ερώτημα “PTZ ή Megapixel?” στην ουσία θα δοθεί από τις απαιτήσεις αλλά και τις δυνατότητες της εγκατάστασης. Αν θέλουμε να παρακολουθήσουμε σε real time και σε αποστάσεις πάνω από 10 μέτρα, τότε η χρήση PTZ είναι μονόδρομος. Γενικός κανόνας είναι ότι σε μεγάλες αποστάσεις χρησιμοποιούμε PTZ κάμερες. Ακόμα και με κάμερες 3 – 5 MP που μπορούν να καλύψουν 10 – 15 μέτρα αν ρίξουμε μια ματιά στην αντίστοιχη PTZ θα διαπιστώσουμε ένα εύρος που αγγίζει 100 – 120 μέτρα!!!

Το Τέρας των Συστημάτων Ασφαλείας

SecurityBeast

Το Τέρας των Συστημάτων ασφαλείας, κοντά σας!!!

 

 

PTZ vs Megapixel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *