Μέτα από μια δεκαετία πιστής αφοσίωσης, έφτασε η στιγμή που θα πρέπει να αναβαθμίσετε το pc σας ή μήπως θα ήταν καλύτερα να φτιάξετε ένα ολοκαίνουριο μηχάνημα; Αν υποθέσουμε ότι θα φτιάξετε ένα καινούριο μηχάνημα, πως θα γίνει η σωστή επιλογή των components και ποια χαρακτηριστικά τους θα πρέπει να σας ενδιαφέρουν;

Ας τα πάρουμε αναλυτικά:

  • Επεξεργαστής (CPU)

cpu

Πόσους πυρήνες (cores) θα πρέπει να έχει; Στην αγορά θα βρείτε αρκετές επιλογές. Από απλούς μονοπύρηνους μέχρι 8-core και ισχύει η απλή αναλογική. Όσο περισσότεροι, τόσο το καλύτερο. Εξίσου σημαντική παράμετρος είναι και η L2 Cache. Πρόκειται για την προσωρινή μνήμη του επεξεργαστή (κάτι σαν προ-RAM για να γίνουμε πιο κατανοητοί). Εδώ αποθηκεύονται προσωρινά τα data που χρησιμοποιεί πιο συχνά ο επεξεργαστής έτσι ώστε να μην απαραίτητη η συνεχής επικοινωνία με την μνήμη RAM. Ισχύει πάλι η απλή λογική του όσο μεγαλύτερη η L2 Cache, τόσο καλύτερες οι επιδόσεις. Τέλος, εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό είναι και ο χρονισμός, αφού αυτός μας καθορίζει την ταχύτητα εκτέλεσης των εντολών.

  • Μνήμη RAM

mram

Πάντα επιλέγουμε το ανώτερο DDR που μας επιτρέπει η motherboard. Δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ο χρονισμός της μνήμης. Εδώ ισχύει το αντίστροφο, όσο μικρότερη είναι η τιμή χρονισμού, τόσο γρηγορότερα αποκρίνεται.

Παράδειγμα: Έστω ότι έχουμε μια RAM CL7 και μια RAM CL9, με ίδια GB, τότε η CL7 είναι καλύτερα από την CL9.

Δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε και το μέγεθος της μνήμης σε GB αλλά και την ταχύτητα διαύλου σε MHz, αλλά πάντα σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά αλλιώς θα καταλήξουμε σε μια πολλά υποσχόμενη κάρτα που το σύστημα μας ενδεχομένως να μην μπορεί να την αξιοποιήσει. Ο αριθμός καναλιών επίσης, είναι ένα χαρακτηριστικό που αρκετοί το αγνοούν με επιλογές ανάμεσα σε Singe – Double – Triple – Quad Channel.

Χρήσιμο Tip: Προτιμούμε να μοιράζουμε το μέγιστο αριθμο GB σε περισσότερες από μία κάρτες. Παράδειγμα: Προτιμούμε δυο κάρτες των 2 GB παρά 1 των 4GB, αρκεί βέβαια να το υποστηρίζει η μητρική.

  • Μητρική

mobo

Είναι η βάση του συστήματος, επομένως θέλει και extra προσοχή στην επιλογή της κατάλληλης. Σε πρώτη φάση επιλέγουμε το κατάλληλο socket (υποδοχή) για τον επεξεργαστή που έχουμε επιλέξει αλλά και τις κατάλληλες διαστάσεις για το κουτί που έχουμε επιλέξει. Θα πρέπει να υπολογίσουμε το είδος αλλά και των αριθμό των θυρών που επιθυμούμε ή απαιτεί το σύστημά μας. Αφού καταλήξουμε στο socket και τις θύρες θα πρέπει να ελέγξουμε αν υποστηρίζει την cpu και τις RAM που έχουμε επιλέξει. Αυτό γίνεται πολύ εύκολα μέσα από το site της κατασκευάστριας εταιρείας, μιας κια όλες πλέον διαθέτουν έναν τέτοιο οδηγό. Δώστε προσοχή και στο chipset αλλα εδώ δεν υπάρχει κάποιος μνημονικός κανόνας για την επιλογή του καλύτερου, οπότε θα πρέπει να ανατρέξετε στο ιντερνετ για να εντοπίσετε τα χαρακτηριστικά τους και να κάνετε τις συγκρίσεις μόνοι σας. Το μόνο που ισχύει είναι ότι όσο καλύτερα είναι τα χαρακτηριστικά του chipset τόσο ανεβαίνει και η τιμή της μητρικής.

  • Κάρτα γραφικών (GPU)

gpu

Μην επιλέξετε κάρτα γραφικών με μόνο κριτήριο τα GB. Δώστε προσοχή στο DDR της κάρτας το οποίο θα πρέπει να είναι στο μέγιστο βαθμό που μας επιτρέπει η μητρική αλλά και στα bits (προσωπική συμβουλή χωρίς να είναι απαραίτητα και η ορθότερη, πριτιμήστε πάνω από τα 128 bits) και αφού επιλέξετε βάση αυτών των κριτηρίων μπορείτε να αποφασίσετε πόσα GB θα πρέπει να είναι η κάρτα. Όπως και στις RAM αρκετός κόσμος επιλέγει κάποια κάρτα βάσει των GB καταλήγοντας σε κάρτες που δεν μπορεί να αποδώσει στο 100%.

  • Τροφοδοτικό (PSU)

psu

Το τροφοδοτικό παρέχει την ενέργεια που απαιτείται για την λειτουργεία του συστήματος. Εμπιστευθείτε κάτι επώνυμο και με ισχύ αρκετά μεγαλύτερη από αυτήν που απαιτεί το σύστημά σας έτσι ώστε να μην χρειαστεί να δουλέψει στα όρια του. Σίγουρα θα χρειαστείτε έναν ανεμιστήρα για την ψύξη του συστήματος και όσο περισσότερα τα watts του PSU τόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι και η διάμετρος του

  • Σκληρός Δίσκος (HDD ή SSD)

hdd

ssd

 

 

 

 

 

Για έναν μέσο χρήστη η επιλογή είναι εύκολη.

  1. HDD: Φθηνός – Μεγάλος Αποθηκευτικός Χώρος – Αργός
  2. SSD: Ακριβώς – Μικρός Αποθηκευτικός Χώρος – Γρήγορος

Πρόσεξτε ότι ο τρόπος σύνδεσής του υποστηρίζεται από την μητρική και ανατρέξτε στη σελίδα του κατασκευαστή για να διαπιστώσετε αν προορίζεται για backup δίσκο ή για κύριο δίσκο (συνήθως οι backup δίσκοι έχουν εξτρα δυνατότητες οι οποίες ανεβάζουν το κόστος).

Φυσικά τα παραπάνω αποτελούν συμβουλές και η τελική επιλογή αφήνεται στην κρίση του εκάστοτε χρήστη

beast2

Το “Τέρας” της Τεχνολογίας, κοντά σας με ένα κλικ

Αναβάθμιση PC: Επιλογή Kατάλληλων Components