Η αγορά Η/Υ μπορεί εύκολα να γίνει γρίφος από τον τεράστιο όγκο αποφάσεων που θα πρέπει να πάρετε πάνω σε θέματα τεχνικής φύσης.Πως θα επιλέξετε το κατάλληλο PC; Θα πρέπει να σκεφτείτε πόση RAM θα χρειαστείτε, για παράδειγμα, ποιόν επεξεργαστή ή πια κάρτα γραφικών να επιλέξετε, ποια οθόνη θα ταίριαζε στις απαιτήσεις σας και πιος σκληρός δίσκος θα ήταν ο κατάλληλος και αρκετοί άλλοι παράγοντες.Ξεκινάμε με την μέθοδο της απαλοιφής και περιορίζουμε τις επιλογές και για να αποφύγουμε τύχόν λάθος αποφάσεις θα πρέπει να εστιάσουμε στο εξής: Τι θέλουμε από το μελλοντικό μας PC;

Το νέο PC

Σκεφτείτε αρχικά τι εφαρμογές θέλετε να “τρέξει” ο νέος Η/Υ, αφού αυτές θα καθορίσουν τα minimum standards.

Για μια τυπική χρήση του υπολογιστή (surf στο Ίντερνετ – έλεγχος email, βασικές εφαρμογές γραφείου) ακόμα και η πιο οικονομική επιλογή θα ανταποκριθεί επαρκώς στις απαιτήσεις σας.

Ένα entertainment PC μπορεί αν διαχειριστεί τις παραπάνω εφαρμογές  αλλά μπορούμε να το χρησιμοποιούμε και σαν “σταθμό διασκέδασης” παρέχοντάς μας την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τηλεόραση ή μια ταινία με ανάλυση υψηλής ποιότητας, να ακούσουμε μουσική και να παίξουμε κάποια παιχνίδια ή και να μοιραστούμε κάποια αρχεία ήχου και εικόνας μέσω του οικιακού μας δικτύου. Τέτοιου είδους συστήματα απαιτούν το κάτι παραπάνω σε θέματα hardware. Ένας σκληρός δίσκος αρκετά μεγάλης χωρητικότητας για να χωρέσει τις ταινίες και την μουσική που θέλουμε, μια μεγάλη και υψηλής ανάλυσης οθόνη για να απολαύσουμε την εικόνα αλλά και μια ικανή κάρτα ήχου για καλύτερη ποιότητα στην μουσική. Δεν είναι απαραίτητο όλα αυτά να κοστίζουν μια περιουσία. Στην αγορά υπάρχουν αρκετές φτηνες και ταυτόχρονα ποιοτικές επιλογές φτάνει να ξέρουμε τι ζητάμε να μας αποδώσει το σύστημά μας. Στην συγκεκριμένη κατηγορία υπάρχει και η επιλογή του All-In-One που ενσωματώνει τα πάντα σε μια οθόνη όχι πολύ διαφορετική από μια απλή τηλεόραση.

Αν θέλετε να παίξετε παιχνίδια τελευταίας κυκλοφορίας με την όσο το δυνατόν καλύτερη απόδοση τότε χρειάζεστε ένα gaming PC. Η επιλογή ενός τέτοιου υπολογιστή είναι αρκετά υψηλότερη, μιας και εκτός από την οθόνη υψηλής ανάλυσης, την αρκετά καλή κάρτα ήχου και ηχεία – ακουστικά, θα χρειαστείτε και μια πολύ καλή κάρτα γραφικών, ένα γρήγορο σκληρό δίσκο (ενδεχομένως SSD) αλλά και μια αξιοπρεπέστατη CPU.

Αν δεν είστε gamer αλλά παρόλαυτά θέλετε να τρέξετε κάποια βαριά προγράμματα όπως η επεξεργασία HD Video, θα χρειαστείτε ένα Workstation, που θα περιλαμβάνει έναν πανίσχυρο επεξεργαστή, άφθονη μνήμη RAM και ίσως παραπάνω από έναν σκληρούς δίσκους τεράστιας χωρητικότητας, εκτοξέυοντας το κόστος.

Netbook, Laptop ή Desktop?

Αφού τελειώσαμε με την βασική χρήση του καινούριου σας υπολογιστή, ας αναλογιστούμε ποιός τύπος σας ταιριάζει: Netbook, tablet, laptop ή desktop?

  • Netbooks: Πρόκειται για μικρά laptop Με μικρές οθόνες, συνήθως 10″-12″ και με περιφερειακά των οποίων η φιλοσοφία είναι προσανατολισμένη στην οικονομία ενέργειας και όχι στην απόδοση. Αργοί επεξεργαστές, ελάχιστη RAM (σπάνια ξεπερνά τα 2 GB), δεν διαθέτουν DVD drive, ελάχιστη χωρητικότητα δίσκου είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά τους για να καταλάβετε τις δυνατότητές τους. Είναι όμως ιδανικά για σερφάρισμα στο Internet, έλεγχο των email και κάθε άλλη απλή εφαρμογή, ενώ το μικρό τους μέγεθος και βάρος τα κάνει 100% φορητά. Οι χαμηλές τους απαιτήσεις σε ενέργεια τους δίνει αυτονομία που μπορεί αν φτάνει και τις 10 ώρες. Επίσης είναι οικονομικά, με κόστος που μπορεί να ξεκινά και κάτω από 200€.
  • Laptop: Μοιάζουν θηριώδη μπροστά στους “μικρότερους συγγενείς” τους. Διπλάσιο βάρος, πολύ μεγαλύτερες οθόνες, ισχυρότεροι επεξεργαστές το οποίο μεταφράζεται σε 3 ώρες μέγιστης αυτονομίας.Βέβαια τα βγάζουν πέρα με πολύ δυκολότερη δουλειά. Το μεγαλύτερο πληκτρολόγιο θα σας εξυπηρετήσει πολύ καλύτερα αν περνάτε αρκετό χρόνο δακτυλογραφώντας. Η ύπαρξη DVD-Drive θα σας διευκολύνει στην εγκατάσταση προγραμμάτων. Κάποια προηγμένα μοντέλα έχουν ικανοποιητικές δυνατότητες και στο gaming με αποδόσεις που θα ζήλευαν αρκετά desktop μοντέλα.
  • Desktop: Εάν η φορητότητα του υπολογιστή σας δεν είναι απαραίτητο χαρακτηριστικό για εσάς, τότε η καλύτερη επιλογή είναι ένα desktop pc. Είναι περισσότερο ογκώδη αλλά έχουν καλύτερο value for money και είναι πιο ευέλικτα να τα αναβαθμίσετε. Έτσι αν ξαφνικά αποφασίσετε να γίνετε gamer θα χρειαστεί απλά να αντικαταστήσετε την κάρτα γραγικών και όχι ολόκληρο το σύστημα.Επίσης έχετε την δυαντότητα να στήσετε εξ’ολοκλήρου έναν υπολογιστή, στα μέτρα σας με τα περιφερειακά και τους κατασκευαστές που εσείς επιθυμείτε, πράγμα που σημαίνει ότι έχετε αρκετά να αναλογιστείτε.
MidCase Tower

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Παλιότερα όταν λέγατε πως θελετε καινουριο PC, σας ρωτούσαν πόση RAM χρειάζεστε. Στις μέρες μας μια τυπική RAM είναι της τάξης των 4-6 GB.

RAM

Μια τυπική χωρητικότητα για σκληρούς δίσκους είναι τα 500 GB χωρίς να είναι υπερβολή τα 750 GB ή ακόμα και το 1 TB. Αν έχετε την ευχέρεια να διευρύνεται το budget τότε μια καλλή λύση θα ήταν και ένας SSD δίσκος για ταχύτερη εκκίνηση του PC.

Υπάρχει όμως και ο επεξεργαστής. Πλέον οι διπύρηνοι επεξεργαστές είναι εδραιωμένοι ακόμα και στις φθηνότερες επιλογές. Αν όμως είστε διατεθιμένοι να δώσετε κάτι παραπάνω μπορείτε να επιλέξετε έναν i3-530 ή έναν AMD Athlon II X4 640, με περισσότερους πυρήνες και αισθητή διαφορά στην απόδοση σε σχέση με τις Dual Core CPU.

Processor
Επιλέγοντας PC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *