Η περιμετρική προστασία σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού είναι ένας πραγματικός πονοκέφαλος για κάθε ιδιοκτήτη. Η κοινή λογική προτείνει περιφράξεις με φωτισμό σε συνδυασμό με ένα σύστημα παρακολούθησης. Οι ανάγκες της περιμετρικής προστασίας απαιτούν επιτήρηση αλλά και αποτροπή. Είναι δυνατόν όμως ένα σύστημα CCTV να λειτουργήσει ως αποτρεπτικό μέσο;

Ας αναλύσουμε δυο εκδοχές παραβίασης:

  1. Ο επίδοξος “εισβολέας” αγνοεί την ύπαρξη καμερών και διεισδύει στον προσωπικό χώρο. Η κάμερα θα εκτελέσει άψογα το καθήκον της, καταγράφοντας κάθε κινησή του, παρόλαυτα ο δράστης ανενόχλητος συνέχισε την παραβατική του δραστηριότητα με μόνο κέρδος μας την συλλογή στοιχείων για τον εντοπισμό του έχοντας αποτύχει στον τομέα της αποτροπής.
  2. Ο δράστης βλέπει τις κάμερες και κινείται ανάλογα, είτε εκμεταλλευόμενος τις νεκρές γωνίες είτε βγάζοντάς τις εκτός λειτουργείας με αποτέλεσμα να μην έχουμε όχι αποτροπή αλλά ούτε και επιτήρηση.

Υπάρχουν λύσεις για τις παραπάνω περιπτώσεις; Η απάντηση είναι “Ναι” και πολλές φορές είναι απλούστερες και οικονομικότερες από αυτό που φανταζόμασταν

  • Ο φωτισμός (είτε σταθερός, είτε προγραμματισμένος μέσω χρονοδιακόπτη) μπορεί να δράσει αρνητικά. Το ιδανικό είναι να χρησιμοποιήσουμε φωτιστικά σώματα τα οποία θα διαθέτουν αισθητήρες κίνησης και θα ενεργοποιούντε μόνο όταν θα εντοπίζουν κίνηση. Αυτό θα δημιουργεί αίσθημα αιφνιδιασμού και σε συνδυασμό με ένα ηχητικό (σειρήνα συναγερμού) θα καταφέρει να απωθήσει τον δράστη. Όσον αφορά το θέμα της επιτήρησης τη λύση θα μας δώσουν οι κάμερες υπέρυθρου φωτισμού οι οποίες μπορούν και καταγράφουν με μηδενικό ορατό φως.
  • Κάποιες φορές είναι επιτακτική η χρήση σταθερού φωτισμού. Εκεί θα πρέπει να γίνει σωστή μελέτη του χώρου και επιλογή των κατάλληλων καμερών αλλά και των σωστών σημείων τοποθέτησης τους ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα θάμβωσης.
  • Δώστε έμφαση στα σημεία που “στοχεύουν” οι κάμερες. Αποφύγετε νεκρές γωνίες και σημεία από όπου μπορεί εύκολα κάποιος να αλλάξει το οπτικό τους πεδίο ή ακόμα και να τους προκάλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες.
  • Είναι απαραίτητη και η εγκατάσταση ενός συστήματος συναγερμού το οποίο εκτός από την σειρήνα μπορεί μέσω των προγραμματιζόμενων εξόδων του μπορεί να υποστηρίξει και άλλες λειτουργείες (ενεργοποίηση φωτισμού ή ηχογραφημένου μυνήματος).
  • Οι τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας μας οδηγούν στα συστήματα PSIM (Physical Security Information Management). Στην ουσία πρόκειται για έναν υπολογιστή ο οποίος συλλέγει δεδομένα από διάφορους αισθητήρες και προχωρά σε συγκεκριμένες διαδικασίες.

Είναι αυτονόητο πως ο συνδυασμός των παραπάνων μεθόδων θα πολλαπλασιάσει την αποτελεσματικότητα του συστήματος θα πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί. Ο άρτια τεχνικά καταρτισμένος εγκαταστάτης θα αξιολογήσει τις ανάγκες του χώρου και θα προχωρήσει στην επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού.

 

ComputerBeast
ComputerBeast

Το “Τέρας” της Πληροφορικής και των Συστημάτων Ασφαλείας, κοντά σας με ένα κλικ!!!

 

 

 

 

Προστασία σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *