Εαν είστε κάτοχος laptop διετίας ή τριετίας, σίγουρα θα έχετε μπει στο δίλημμα εαν πρέπει να το αντικαταστήσετε με ένα νεότερο ή όχι. Ακόμα και εάν έχετε μπει στην διαδικασία έρευνας αγοράς για τον αντικαταστάτη, ξανασκεφτείτε εαν πραγματικά πρέπει να ξεφορτωθείτε τον παλιό σας φορητό υπολογιστή. Με ελάχιστα χρήματα και λίγες τεχνικές γνώσεις μπορείτε να του δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία ή έστω μια παράταση μερικών μηνών. Για να ξεκαθαρίσετε στο μυαλό σας ότι η αναβάθμιση είναι η λύση που ταιριάζει στις απαιτήσεις σας, θα πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας, τις παρακάτω ερωτήσεις:

  1. Η αναβάθμιση θα λύσει το πρόβλημά μου;  Εαν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την ταχύτητα ή απλά ξεμείνατε από αποθηκευτικό χώρο, τότε προφανώς και δεν χρειάζεται να ανατικαταστήσετε ολόκληρο το laptop. Μια επέκταση της μνήμης RAM ή μια αντικατάσταση του σκληρού δίσκου θα κάνει το φορητό σας σαν καινούριο. Αν το laptop σας δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις κάποιου παιχνιδιού τότε τα πράγματα μπορεί αν είναι λίγο δυσκολοτερα. Σίγουρα η αναβάθμιση της RAM και της αποθηκευτικής ικανότητας θα βελτιώσει τα πράγματα, αλλά ίσως να οφείλεται στην κάρτα γραφικών ή ακόμα και στο συνδυασμό όλων των παραπάνω. Το συγκεκριμένο και αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα δεν λύνεται απλά με αναβάθμιση, μιας και η αντικατάσταση της GPU (η οποία είναι ενσωματωμένη στην MotherBoard) είναι πραγματικός μπελάς και σχεδόν ακατόρθωτο ακόμα και για έμπειρους τεχνικούς.
  2. Μπορώ να κάνω μόνος μου την αναβάθμιση; Η αντικατάσταση ορισμένων parts μπορεί να είναι υπερβολικά απλή διαδικασία (βλ. αντικατάσταση μπαταρίας) αλλά και υπερβολικά περίπλοκη (βλ. άνοιγμα του πλαισίου και αντικατάσταση πληκτρολογίου). Πριν επιχειρήσετε την αντικατάσταση οποιουδήποτε part, κάντε μια έρευνα στο internet για τον σωστό τρόπο που γίνεται και να διαπιστώσετε εαν ανταποκρίνεται στις ικανότητές σας.  Θα βρείτε αρκετά tutorials και how-to video αλλά επιβεβαιώστε ότι πρόκειται για το ακριβές μοντέλο laptop, γιατί υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις.

Αξίζει όμως να αναβαθμίσουμε το παλιό laptop αντί να το αντικαταστήσουμε; Η αντικατάσταση είναι σίγουρο ότι θα μας στοιχίσει μερικές εκατοντάδες ευρώ ενώ η αναβάθμιση συγκεκριμένων parts θα κοστίσει πολύ λιγότερα.  Για παράδειγμα η αντικατάσταση της μπαταρίας δεν κοστίζει παράπάνω απο 50 – 60 €, στα ίδια ποσά κυμάινονται και οι τιμές για την αντικατάσταση του σκληρού δίσκου με έναν μεγαλύτερο ενώ πολύ λιγότερα μπορεί αν κοστίσει η επέκταση της μνήμης RAM. Αυτές φυσικά είναι ενδεικτικές τιμές εκκίνησης το οποίο σημαίνει πως όσο ανεβαίνουν οι απαιτήσεις της αναβάθμισης τόσο αυξάνεται και το budget φτάνοντας σε ποσά που ίσως η αντικατάσταση να είναι η συμφέρουσα λύση.

Εαν αποφασίσατε  ότι η αναβάθμιση είναι η καλύτερη λύση τότε ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω:

  • Μπαταρία: Μετά από αρκετή χρήση, η ικανότητα της να αποθηκεύει ενέργεια, περιορίζεται.  Μετά από  2 -3 χρόνια συχνής χρήσης, η δυνατότητά της πέφτει κάτω από την μια ώρα, περιορίζοντας σημαντικά την φορητότητα του.  Η μπαταρία είναι το πιο προσβάσιμο part και στο 99% των περιπτώσεων  δεν χρειάζται να ανοίξετε το πλαίσιο.  Η αντικατάσταση της μπορεί να επαναφέρει την φορητά του laptop σας στα προηγούμενα επίπεδα αλλά μπορείτε και να την επεκτείνετε με μια μεγαλύτερη. Για μεγαλύτερη ευκολια κατά την μεταφορά, μπορείτε να αντικαταστήσετε με μια ελαφρύτερη μπαταρία, περιορίζοντας όμως την ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας.
  • RAM:  Όταν ο υπολογιστής αποθηκεύει δεδομένα, έχει τις εξής δυο επιλογές: Είτε να τα αποθηκεύσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο σκληρό δίσκο, είτε να αποθηκευθούν προσωρινά στην μνήμη RAM για άμεση χρήση των δεδομένων  που χρησιμοποιούντε εκείνη την στιγμή. Επεκτείνοντας την RAM, αναβαθμίζουμε την ταχύτητά του, ειδικά όταν τρέχουμε πολλαπλές ή απαιτητικές εφαρμογές όπως είναι η επεξεργασία φωτογραφίας και βίντεο. Αν και η μνημη RAM, σε ένα Laptop,  δεν είναι τόσο εύκολα προσβάσιμη, συνήθως βρίσκεται ξεχωριστά από την μητρική πλακέτα, στο κάτω μέρος του Laptop,  ενώ πιο σπάνια βρίσκεται κάτω από το πληκτρολόγιο κάνοντας την αντικατάστασή της λίγο δυσκολότερη.  Αν το laptop σας το χρησιμοποιείται “ανάλαφρα” (κυρίως για χρήση Internet και εφαρμογές γραφείου) μια RAM στα 2GB θα ανταπεξέλθει επαρκώς στις απαιτήσεις σας. Για εφαρμογές υψηλότερων απαιτήσεων όπως είναι το gaming και η επεξεργασία πολυμέσων, τότε τα 4GB είναι η ελάχιστη RAM που θα πρέπει να διαθέτει το φορητό σας, αφού φυσικά μπορεί να την υποστηρίξει.  Επειδή η αντικατάσταση της RAM έχει μικρότερο κόστος και είναι και ευκόλη σαν διαδικασία, είναι το πρώτο πράγμα που αλλάζουμε πάντα σε μια αναβάθμιση. Οι περισσότερες motherboard υποστηρίζουν μόνο έναν τύπο RAM (οι DDR3 είναι οι πιο διαδεδομένες αλλά σε αρκετά παλιά μοντέλα θα βρείτε και DDR2), μπορείτε όμως να έχετε έναν συνδυασμό από διαφορετικά μεγέθη και και ταχύτητες αρκεί η τάση λειτουργείας τους να είναι ίδια. Προσοχή, όμως, στην περίπτωση που έχετε μνήμες με διαφορετική ταχύτητα, η γρηγορότερη θα συγχρονιστεί με την ταχύτητα της αργότερης. Για να εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες τους στο έπακρο, θα πρέπει να διπλοελέγξετε τις ταχύτητες τους.
  • Σκληροί Δίσκοι και SSD: Για να επεκτείνετε την αποθηκευτική ικανότητα του φορητού σας μπορείτε να αντικαταστήσετε τον σκληρό δίσκο μέ έναν μεγαλύτερο ή ακόμα καλύτερα με έναν SSD. Η αντικατάσταση δεν είναι τόσο απλή όσο στην περίπτωση των RAM και επίσης πριν προχωρήσετε στην αλλαγή καλό θα ήταν να πάρετε ένα backup των δεδομένων του παλιού σας δίσκου. Επίσης μην βιαστείτε να πετάξετε ή να χαρίσετε τον παλιό σας δίσκο, μιας και με ένα πολύ ικρό κόστος μπορείτε να τον μετατρέψετε σε εξωτερικό δίσκο. Εαν θέλετε μεγαλύτερη ταχύτητα τότε δοκιμάστε έναν SSD. Οι SSD δίσκοι δεν έχουν κινητά μέρη και στην ουσία λειτουργούν σαν μεγαλα USB Flash, πετυχαίνοντας έτσι μεγάλες ταχύτητας ανάγνωσης και εγγραφής. όσο αυξάνεται όμως η ταχύτητα αντίστοιχα αυξάνεται και το κόστος.
  • Οπτικά μέσα: Εδώ έχετε δυο επιλογές. Είτε να αντικαταστήσετε το DVD-Drive σε Blu-Ray είτε να το καταργήσετε και στην θέση του να βάλετε έναν δεύτερο σκληρό δίσκο, αυξάνοντας την αποθηκευτική ικανότητα του laptop σας.
  • Πληκτρολόγιο, TouchPad και Οθόνη: Εδώ θα σας δυσαρεστήσουμε. Για τα συγκεκριμένα parts, αν και δεν είναι αδύνατον να αντικατασταθούν, το πιθανότερο είναι να μην βρείτε κάτι καλύτερο.  Το μόνο που μπορείτε είναι να επεκτείνεται την διάρκεια ζωής του laptop σας αλλά προσοχή στο κόστος αντικατάστασης γιατι σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να πλησιάζει αυτό της αγοράς ενός νέου φορητού υπολογιστή.
  • Motherboard και επεξεργαστής: Τα desktops παρέχουν την ευκολία αλλαγής motherboard και επεξεργαστή. Αυτή η δυνατότητα απουσιάζει από τα laptop και σε ελάχιστες περιπτώσεις είναι δυνατή η αντικατάστασή τους. Ακόμα όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις, το κόστος αντικατάστασης είναι αποτρεπτικό.

Συμπέρασμα

Σε αντίθεση με τα desktop που διαθέτουν περισσότερο χώρο για “μαστορέματα” και μεγαλύτερη ευελιξία, τα laptop έχουν περιορισμένες δυνατότητες στον τομέα του upgrade. Γενικά, ξεκινούν με ένα πλάνο διετίας τριετίας και ακόμα και αν προχωρήσετε σε ένα ριζικό upgrade, στην πράξη θα κερδίσετε το πολύ 12  – 18 μήνες επιπλέον. Η καλύτερη λύση είναι να κάνετε τις αναβαθμίσεις που απαιτούνται όσο το δυνατόν γρηγορότερα και όταν δείτε ότι οι δυνατότητες του φορητού σας αρχίζουν να φθίνουν σε σχέση με αυτές που προσφέρει η αγορά, τότε η αγορά ενός νέου σχεδόν επιβάλλεται, ώστε να παραμείνετε up to date και να συμβαδίζετε με τις εξελίξεις της τεχνολογίας.

beast2 Το “Τέρας” της Τεχνολογίας, κοντά σας με ένα κλικ

Παλιό Laptop: Αναβάθμιση ή αντικατάσταση;
Tagged on: