Καλοκαίρι, υδράργυρος στα ύψη, άρνηση για δουλειά και μαζί με εμάς αρνούνται και τα pc – laptop μας. Οι αυξημένες θερμοκρασίες επηρρεάζουν την απόδοση του υπολογιστή μας και συγκεκριμένα τα εξής δυο εξαρτήματα: Τον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών. Ειδικά οι χρήστες φορητών υπολογιστών όπου τα εξαρτήματα είναι στριμωγμένα (σε αντίθεση με τα pc cases που είναι πιο ευρύχωρα) βιώνουν το φαινόμενο εντονότερα. Άρα Νο.1 παράγοντας είναι ο επαρκής χώρος και η ανεμπόδιστη κυκλοφορία του αέρα που θα ψύξει το μηχάνημά μας. Το service team του ComputerBeast σε αυτό το άρθρο θα καλύψει αρκετές σας απορίες σχετικά με τον εφιάλτη της υπερθέρμανσης.

Θερμότητα

Εξαρτήματα όπως ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών ανεβάζουν θερμοκρασία και για να λειτουργήσουν σωστά θα πρέπει να ψυχθούν με κάποιο τρόπο.
Σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις η ψύξη γίνεται με τη βοήθεια ψύκτρας σε συνδυασμό με κάποιον ανεμιστήρα.

Όταν λέμε ψύκτρα εννοούμε ένα μεταλλικό αντικείμενο συνήθως από αλουμίνιο ή χαλκό τοποθετημένο δίπλα στο εξάρτημα που θέλουμε να ψύξουμε έτσι ώσυε να απορροφά την θερμότητα και να την μεταφέρει στο περιβάλλον και ο ανεμιστήρας συμβάλλει στη ώθηση ψυχρού αέρα προς την ψύκτρα και την απώθηση του θερμού.

Επιλογή κουτιού

Υπάρχουν δυο επιλογές: Medium Case και Full tower. Στην περίπτωση του medium case και τα εξαρτήματα του θα είναι medium φιλοσοφίας άρα θα πρέπεινα καταλάβουμε πως δεν θα πρέπει να αποπειραθούμε να τοποθετήσουμε κάποια μεγαλύτερη ψύκτρα ή κάποιο άλλο εξάρτημα μεγαλύτερου μεγέθους από αυτό που προβλέπεται από τους κατασκευαστές εμποδίζοντας με αυτόν τρόπο τη ροή του αέρα. αν βέβαια για κάποιο λόγο επιμένετε στην τοποθέτηση κάποιου ευμεγέθους εξαρτήματος (πχ μια κάρτα γραφικών) θα πρέπει να σκεφτείτε να αλλάξετε και κουτί και να μεταφερθείτε σε ένα  “ευάερο” full tower.

Καλώδια

Και αφού λύσαμε το θέμα της “άνεσης” ας περάσουμε στην  συντήρηση. Η σωστή συντήρηση προϋποθέτει μια αξιοπρεπή διαχείρηση καλωδίων όχι για αισθητικούς λόγους  αλλά κυρίως για να μην εμποδίζουν (σωστά μαντεύετε) την ροή του αέρα. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι ή σωστή μεθοδολογία. Βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει η συμβουλευτείτε το internet. Χρησιμοποιείστε την φαντασία σας σε συνδυασμό με tie-wrap και εξαφανίστε τα καλώδια από το κουτί.

 

Πατέντες

Την πατέντα πολλοί εμίσησαν το αποτέλεσμα της κανείς. Ξεκινάμε με φίλτρα σκόνης και αποσβεστήρες κραδασμών στις βάσεις και για τους “υδρόψυκτους” τοποθετήστε την αντλία πάνω σε ένα σφουγγαράκι κουζίνας. Όπως καταλαβαίνεται στον τομέα της πατέντας δεν υπάρχει όριο και οτιδήποτε αποφέρει αποτελέσματα είναι αποδεκτό.

Ροή αέρα

Πως την βελτιώνουμε; Κανόνας πρώτος: ο θερμός αέρας πάει πάνω άρα τα εξαρτήματα που εκλύουν θερμοτητα (βλ. τροφοδοτικό) τα βάζουμε κάτω ώστε να τροφοδοτούντε με ψυχρό αέρα. Μετά θα πρέπει να επιλέξουμε κατάλληλους ανεμιστήρες και να τους τοποθετήσουμε στα κατάλληλα σημεία με την κατάλληλη φορά. Ο αέρας θα πρέπει να μπάινει από κάτω και να βγαίνει από πάνω (κανόνας 1), επομένων θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τουλάχιστον έναν ανεμιστήρα που θα φέρνει φρέσκο αέρα και για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα έναν δεύτερο που θα διώχνει τον θερμό.

Καθαριότητα

Αν έχετε σωστή ροή αέρα, η λίγη σκόνη δεν πρόκειται να σας προκαλέσει προβλήματα. Τα προβλήματα ξεκινούν όταν ανοίγεται το κουτί του υπολογιστή και το θέαμα θυμίζει λατομείο. Πολλές φορές το στρώμα σκόνης εμποδίζει την λειτουργεία του ανεμιστήρα ή μπορεί να δημιουργήσει κάποιο βραχυκύκλωμα.

Χρήση Η/Υ

Όσο πιο δυνατή χρήση κάνετε τόσο περισσότερο ζορίζεται ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών άρα τόσο περισσότερο ανεβαίνουν και οι θερμοκρασίες. Για τυπική χρήση Η/Υ (internet και ελαφριές εφαρμογές) δεν θα αντιμετωπίσεται κανένα πρόβλημα, αν όμως είστε extreme gamer η χρησιμοποιείται κάποιο πολύ δυνατό πρόγραμμα που σπρώχνει το pc σας στα όρια, τότε τα πράγματα ζορίζουν.

Αυτά τα επιφανειακά εν ολίγοις, περιγράφουν τα βασικά αίτια υπερθέρμανσης ενός pc χωρίς όμως να ξαντλούν το θέμα. Θα επανέλθουμε σύντομα με νέο άρθρο και περισσότερες τεχνικές λαπτομέρειες και τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος

ComputerBeast
ComputerBeast

“Το Τέρας της Πληροφορικής, κοντά σας με ένα κλικ!!!”

Η εποχή της υπερθέρμανσης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *