Είτε πρόκειται για ανάγνωση κειμένου είτε για προεπισκόπηση και επεξεργασία φωτογραφιών και video είτε παίζεται παιχνίδια, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Ότι θα ξοδέψετε αρκετές ώρες μπροστά από την οθόνη του Pc σας. Αυτές οι ώρες είναι αρκετές για να σας πείσουν να σκεφτείτε με περισσότερη σοβαρότητα την επιλογή του κατάλληλου μόνιτορ και να βάλετε και άλλα κριτήρια εκτός από την τιμή.

Το μέγεθος… μετράει!

Όταν μιλάμε για μέγεθος οθόνης αναφερόμαστε στην διαγώνιο της οθόνης. Όταν τα πρώτα LCD μόνιτορ άρχισαν να αντικαθιστούν τα ογκώδη CRT, οι κατασκευάστριες εταιρείες ακολούθησαν τα χνάρια των προκατόχων monitor με μεγέθη της τάξης των 14″-15″. Με το πέρασμα του χρόνου όμως ξέφυγαν και πλέον τα συνηθισμένα μεγέθη ξεκινούν από 24″ ενώ ακόμα και 30″ οθόνες πλέον είναι σε προσιτές τιμές.

Επιλέξτε monitor με το μεγαλύτερο μέγεθος στο budget που έχετε υπολογίσει για να μην χρειαστεί να μεταφέρεστε από το ένα παράθυρο στο άλλο αλλά μην είστε υπερβολικοί. Μην ξεχάσετε τον χώρο που έχετε στη διάθεσή σας για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως.

Ανάλυση

Όταν αναφερόμαστε στην ανάλυση μιας οθόνης, στην ουσία μιλάμε για τον αριθμό των pixels που διαθέτει το monitor για να απεικονίσει μια εικόνα. Ο πρώτος αριθμός υποδεικνύει τον αριθμό των οριζόντιων pixels ενώ ο δεύτερος των κάθετων. Στις 27″ συνήθως έχουμε αναλύσεις 2560×1440, προσοχή όμως γιατί κυκλοφορούν και μοντέλα χαμηλότερης ανάλυσης, πχ 1920×1080, η οποία είναι ανάλυση που αρμόζει περισσότερο σε 24″. Εάν επρόκειτο για τηλεόραση αυτό δεν θα ήταν ενοχλητικό, για τον H/Y όμως θέλουμε αρκετά pixel για να μας απεικονίσει όσο το δυνατών περισσότερα αντικείμενα

Αναλογία Διαστάσεων

Πρόκειται για την αναλογία πλάτους/ύψους. Τα περισσότερα μόνιτορ έχουν αναλογία 16:9 ή 16:10.

Για μια τυπική 24άρα οθόνη αυτό σημαίνει πως στο 16:9 έχει 1920×1080 pixels ενώ στο 16:10 έχει 1920×1200. Στην πράξη ένα video HD θα δείχνει το ίδιο είτε σε 16:10 είτε σε 16:9 με την διαφορά ότι στο 16:10 θα εμφανίζεται στο πάνω μέρος ένα μαύρο κομμάτι λόγω των 120 pixels που περισσεύουν. Εαν όμως θέλετε να επεξεργαστείτε λογιστικά φύλλα και γενικότερα πίνακες, τότε με το 16:10 θα έχετε κάποιες extra γραμμές.

TN ή IPS?

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες LCD οθονών. Οι TN (Twisted nematic) είναι η πιο κοινές και πιο οικονομικές. Οι IPS (In-plane switching) είναι καλύτερης ποιότητας, ακριβότερες και συνήθως απευθύνονται σε πιο εξειδικευμένες προτάσεις. Η τεχνολογία IPS προσφέρει ευρύτερες γωνίες θέασης και δυνατότητα απεικόνισης μεγαλύτερης γκάμας χρωμάτων, χαρακτηριστικά που απευθύνονται κυρίως σε επαγγελματίες.

Είσοδος Video

Τα περισσότερα monitor, διαθέτουν τουλάχιστον 2 εισόδους video: Μια αναλογική και μια ψηφιακή. Η αναλογική (συνήθως VGA) είναι χρήσιμη στην περίπτωση ενός παλιού υπολογιστή. τα καινούρια PC χρησιμοποιούν πιο σύγχρονα “πρωτόκολλα” όπως: DVI, HDMI ή DisplayPort

Εργονομία

Τι να την κάνεις την μεγάλη οθόνη και την τέλεια ανάλυση όταν θα πρέπει να την “τακάρεις” που λένε και τα μαστόρια για να μην πάθεις αυχενικό; Αρκετά μόνιτορ δεν διαθέτουν τίποτα περισσότερο από μερικές μοίρες κίνησης μπροστά ή πίσω ενώ άλλες έχουν και αυξομείωση ύωους αλλά και ρύθμιση αριστερά – δεξιά ή/και περιστροφή.

Μια οθόνη ή δυο;

Πρέπει να χρησιμοποιούμε πολλαπλές οθόνες; Η απάντηση είναι υποκειμενική όπως και ο τρόπος εργασίας. Κάποιοι χρησιμοποιούν την μια οθόνη για να τρέχουν συγκεκριμένες εφαρμογές (περιήγηση στο Internet, chat clients, social media) και στην άλλη οθόνη να κάποιες άλλες (πχ. ένα επεξεργαστή κειμένου ή ένα λογιστικό φύλλο).

Όταν θα μπειτε σε διαδικασία επιλογής δεύτερου μόνιτορ θα πρέπει να επιλέξετε μόνιτορ με όσο το δυνατόν λεπτότερο πλαίσιο για καλύτερη εφαρμογή και απεικόνιση. Επίσης ελέγξτε ότι η κάρτα γραφικών υποσηρίζει πολλαπλές οθόνες.

Προτάσεις

phillips

 

 

 

 

 

Philips 271P4QPJKEB 27IN LED Με ενσωματωμένη WebCam αλλά και μικρόφωνο – ηχεία, εξοικονομείτε όχι μόνο χρήμα αλλά και χρόνο. Επίσης με την τεχνολογία PowerSensor καταναλώνει έως και 80% λιγότερη ενέργεια.

 

hp1

 

 

 

 

 

 

HP E271I 27IN ANA/DVI/DP TCO Μια μεγάλη οθόνη, με μεγάλη άνεση στην προσαρμογή γωνίας θέασης, και με ευρεία γωνία IPS. Ένας επαγγελματικού επιπέδου συνδυασμός όλων των παραπάνω.

nec

 

 

 

 

 

NEC EA224WMI BLACK 21.5IN AN/DIS Η NEC EA224WMi διαθέτει IPS τεχνολογία και είναι ιδανική για γραφεία μιας και διαθέτει ρύθμιση ύψους για καλύτερη εργονομία.

Οδηγός Αγοράς για Monitor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *