Ένα νέο κακόβουλο λογισμικό, το  “Crypto-Wall” εμφανίστηκε και στην Ελλάδα.  Σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μεταδίδεται μέσω e-mail. Στόχο έχει να αποσπάσει λύτρα ώστε να ανακτήσετε την πρόσβαση των αρχείων που έχετε στον υπολογιστή σας.

Το «Crypto-Malware» στην ουσία είναι εξέλιξη του γνωστού malware «Cryptolocker»,  και σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να επηρεάσει όλες τις γνωστές εκδόσεις λογισμικού.

Μια άλλη μέθοδος διάδοσης του συγκεκριμένου malware είναι κατά την επίσκεψή μας σε “ύποπτες” σελίδες όπου εμφανίζεται ως νόμιμη ενημέρωση  κάποιων γνωστών εφαρμογών.

Αφού εγκατασταθεί, μέσω ενός συστήματος κρυπτογράφησης, “κλειδώνει” αρχεία διαφόρων τύπων (τυπικά αναφέρουμε: *.doc, *.docx, *.xls, *.ppt, *.psd, *.pdf, *.eps, *.ai, *.cdr, *.jpg) και για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε ξανά πρόσβαση σε αυτά, θα πρέπει να καταβάλλουμε κάποιο ποσό ώς λύτρα, διαφορετικά χάνουμε κάθε πρόσβαση. Το ποσό καταβάλλεται σε BitCoin με καθ’υπόδειξη μυνήματος με οδηγίες για την ολοκλήρωση της πληρωμής.

Είναι αυτονόητο πως αν προσβληθείτε δεν θα πρέπει να καταβάλλετε το ποσό ενώ για να μην βρεθείτε σε δυσάρεστη θέση θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνεται μέτρα προστασίας.

Οδηγίες από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:

  • Οι πολίτες που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, καλούνται να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα συνημμένα αρχεία, που περιέχονται σε αυτά, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου. Επιπλέον, οι χρήστες πρέπει να είναι εξαιρετικά καχύποπτοι στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ως αποστολέας φαίνεται να είναι κάποια υπηρεσία ή εταιρεία.
  • Συστήνεται να πληκτρολογούνται οι διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser), αντί να χρησιμοποιούνται υπερσυνδέσμοι (links),
  • Να χρησιμοποιούνται γνήσια λογισμικά προγράμματα και να ενημερώνονται τακτικά (updates), ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας (αντιικό) του Η/Υ.
  • Να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος,
  • Να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, έτσι ώστε σε περίπτωση «προσβολής» από το κακόβουλο λογισμικό, να είναι δυνατή η αποκατάσταση των αρχείων τους.

Για ανάλογα περιστατικά ή για παροχή διευκρινίσεων – συμβουλών, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο 210-6476464 ή στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr.

CryptoWall