Αξίζει να μπούμε στο έξοδο της αγοράς ενός smartphone ?Το σίγουρο είναι πως στην δεκαετία αυτή θα εκτοπίσουν τα συμβατικά τηλέφωνα, αν και ακόμα ένα κομμάτι του αγοραστικού κοινού, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας θεωρούν τα “έξυπνα τηλέφωνα” ώς είδος πολυτελείας μιας και οι τιμές τους ξεκινούν πάνω από τα 100 € (μιλάμε πάντα για μια αξιόπιστη συσκευή). Από την άλλη, οι νεαρότερες ηλικίε, εξοικειωμένες με την τεχνολογία
Για να δικαιολογήσει κανείς σήμερα, εν μέσω κρίσης, την επένδυση σε ένα smartphone θα πρέπει να τεκμηριώσει τη χρησιμότητά του πριν βάλει το χέρι στην τσέπη. Τα smartphone είναι μάλλον αναπόφευκτο να αντικαταστήσουν αργά ή γρήγορα τα κινητά τηλέφωνα όπως τα γνωρίζαμε ως τώρα. Προς το παρόν όμως, θεωρούνται από πολλούς ανθρώπους είδος πολυτελείας ή, τουλάχιστον, «όχι και τόσο αναγκαία» αφού οι τιμές τους ξεκινούν πάνω από τα 150 ευρώ. Από την άλλη, υπάρχουν πολλοί που εκτιμούν ιδιαίτερα κάποιες από τις δυνατότητές τους, ειδικά οι νεαρότερες ηλικίες που είναι εξοικειωμένες με την τεχνολογία.
Ποιες όμως είναι οι βασικές διαφορές των δυο κατηγοριών;
  • ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ

Συνήθως τα smartphones δεν έχουν κλασσικο πληκτρολόγιο. Είναι full touch με υποτυπώδη πλήκτρα η μπορεί να έχουν slide qwerty πληκτρολόγιο όπως κάποια μοντέλα της ΝΟΚΙΑ

  • ΟΘΟΝΗ

Μέχρι πριν κάποια χρόνια, η μόδα ήθελε τα κινητά μικρά. Πλέον το “μέγεθος μετράει” είναι βασικός κανόνας. Μεγάλο μέγεθος συνεπάγεται και μεγάλη οθόνη άρα και μεγαλύτερη ευχέρεια στον χειρισμό του, αλλά και ξεκούραστη χρήση (video, browsing, games). Οι οικονομικές συσκευές συνήθως έχουν μικρές οθόνες (2,8″) ενώ σε ακριβότερες συσκευές το μέγεθος μπορεί να φτάσει και τις 4″.
Άλλα χαρακτηριστικά της οθόνης είναι η ανάλυση (400*800 pixels είναι μια τυπική ανάλυση), η φωτεινότητα και το πόσο ευανάγνωστη είναι η οθόνη σε συνθήκες φυσικού φωτός.
Στα ακριβά μοντέλα θα βρούμε και οθόνες άθραυστου γυαλιού.

Ο τομέας οθόνη είναι πολύ σημαντικός μιας και είναι συνηθισμένο σε κάποιες συσκευές να παρατηρήσουμε “νέκρωση” μέρους ή και όλης της οθόνης,
Εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό είναι και η απόκριση που έχει η οθόνη και το κατα πόσο ταιριάζει στα χέρια σας και στα δάχτυλά σας
  • Wi-Fi

Δε νοείται smartphone χωρίς wi-fi. Η χρήση του Internet μέσω smartphone διαφέρει μόνο στο ότι κάποιες σελίδες μπορεί αν έχουν layout ειδικά για φορητές συσκευές (tablet, smartphone). Όλα τα υπόλοιπα γίνονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

  • ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
Κατεβάστε ότι εφαρμογή θέλετε  με χρέωση αλλά και δωρεάν. Ανάλογα με το λειτουργικό του κινητού σας (Android, iOS, Symbian) με ένα tap (αντίστοιχο το κλικ) υπάρχει μια διαφορετική τοποθεσία αγοράς εφαρμογών. Οι επιλογές χιλιάδες με καθημερινή ανανέωση. Games, εφαρμογές γραφείου, ebook readers, φτιάξτε το κινητό πραγματικά στα μέτρα σας, σε τέτοιο βαθμ΄΄ο που μπορεί και μια ολοϊδια εξωτερικά συσκεύη με την δική σας να σας φαίνετια στα χέρια σας σαν ξένη!
  • ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ

Η αλήθεια είναι ότι με τα παλιά κινητά, ο περισσότερος κόσμος δεν ασχολήθηκε ποτέ με το τι επεξεργαστή έχουν. Στα smartphone όμως, τα MHz που γνωρίζαμε λίγο πολύ από την ισχύ του επεξεργαστή στον υπολογιστή μας αποτελούν μια παράμετρο των δυνατοτήτων ενός κινητού. Τους τελευταίους μήνες εξάλλου, άρχισαν να κυκλοφορούν ακόμα και κινητά με διπλοπύρηνο επεξεργαστή.

Αλλα ενδιαφέροντα πράγματα που μπορείτε να κάνετε με ένα smarthone, ακόμα και το πιο οικονομικό είναι να ακούσετε ραδιόφωνο με ακουστικά (μην ξεχνάτε ότι το ρόλο της κεραίας διαδραματίζουν τα ακουστικά σας), ή MP3, να φέρετε τις επαφές σας από το Gmail και το Facebook στο κινητό (αν και έχουμε παρατηρήσει προβλήματα κατά τη μεταφορά, ιδιαίτερα με τους ελληνικούς χαρακτήρες), να διαμορφώσετε μόνοι σας πολλαπλές αρχικές οθόνες (βάζοντας για παράδειγμα σε μια τις ενημερώσεις από τα update των φίλων σας και τη δυνατότητα να στείλετε εσείς update για το status σας και σε μια άλλη, την αναπαραγωγή μουσικής και φωτογραφιών μαζί με την κάμερα και το YouTube -συνήθως έχετε τη δυνατότητα να φτιάξετε τουλάχιστον τρεις αρχικές οθόνες).

Ανάμεσα στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και στα… χαζά μεσολαβούν και κάποια αφιερωμένα σε ιδιαίτερες υπηρεσίες, όπως το Facebook.

Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μείνετε με την εντύπωση ότι smartphone σημαίνει Android. «Έξυπνο» (και μάλιστα πολύ) θεωρείται το Apple iPhone που τρέχει iOS, ή τα smartphone της Nokia με το λειτουργικό Symbian, τα νέα smartphone της Hewlett Packard που τρέχουν WebOS. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι όλα τα smartphone τρέχουν εφαρμογές, τις λεγόμενες app, και από αυτές εξαρτάται τι τελικά σημαίνει για σας, smartphone.

ComputerBeast

Επιλέξτε αξεσουάρ για το smartphone σας από την πλούσια γκάμα σε κατηγορίες όπως:

το Τέρας της Τεχνολογίας δίπλα σας με ένα κλικ!!!

 

Smartphone vs Συμβατικό Κινητό

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *